perjantai 26. heinäkuuta 2013

Lisää huovutettuja lintuja

Edellisessä kirjoituksessa tuumasin, että vaihtelun vuoksi voisi seuraava aihe olla jotain muutakin kuin huovutusta, vaan eipä ole kuitenkaan. Lintujen huovutus on jatkunut, joten pari kuvaa ja jutustelua siitä aiheesta vielä.

Huovutustapoja ja -tekniikoita on varmaan yhtä monta kuin huovuttajaa. Itse en ole koskaan käynyt varsinaisesti huovutuskurssilla, tosin työn puolesta joillakin kursseilla huovutusta on sivuttu. Huovutusta olen opetellut, ja opettelen yhä, itse kokeilemalla ja harjoittelemalla, kirjoja tutkimalla, ja tietenkin Internetissä seikkailemalla löytää monen moista aiheeseen liittyvää asiaa ja ohjetta. Seuraavan työtavan keksin eräästä blogista, jota suureksi harmikseni ei enää ole olemassa, siksi en siis voi tässä yhteydessä tuohon blogiin myöskään laittaa linkkiä. Tätä konstia olen soveltanut monissa töissä, esimerkiksi linnuissa.Aloitan linnun tekemisen huovuttamalla ensin linnun muodon, pyrstöä lukuunottamatta, vanusta. Samalla huovutan rautalankajalat vanun sisään. Vanua voi neulahuovuttaa samaan tapaan kuin villaakin. Tietenkin vanulaatuja on erilaisia, mutta yhteenkään sellaiseen vanuun en ole vielä törmännyt, jota ei tähän voisi käyttää. Eri juttu on sitten se, että vanun laadusta riippuen sitä voi olla joko helppoa tai haastavampaa huovuttaa.

Vanun käytössä on monia etuja: Ensinnäkin isoissa töissä se on taloudellista. Vanun kilohinta on edullisempi kuin villan. Pikkulintuihin ei tarvita kovin paljoa huovutettavaa materiaalia, mutta työtavan puolesta tämä tekniikka on lintuihin mielestäni mitä sopivin: Kun "pohjan" tekee vanusta, voi rauhassa keskittyä ensin linnun muotoon ja asentoon ja jalkojen kiinnitykseen. Kun linnun hahmo on valmiina tiiviiksi huovutettuna, loppu onkin sitten villalla värittämistä. Koska lintujen väritys on melkoisen pikkutarkkaa piiperrystä, voi tässä vaiheessa keskittyä juuri tähän väriasiaan. Toki kaiken aikaa pitää muistaa katsella sitä työtä myös kokonaisuutena, ja kiinnittää huomiota siihen, että linnun muoto pysyy sellaisena, millaiseksi sen haluaa. Pienikokoisissa töissä muodot vinksahtavat helposti!Kun vanusta huovutettu lintu sai villaa ylleen, siitä tuli varpunen. Huovutettujen töiden kuvaaminen on muuten aika haastavaa puuhaa, etenkin tummien värien kohdalla. Melkoisen tuimailmeiseltä siis näyttää tämä pilvisenä päivänä kuvattu lintunen.Tässä kuvassa puolestaan kuikuilee kaula pitkällä punarinta. 

Mukavan leppoista ja aurinkoista viikonloppua! Varsin kesäisiä kelejä on viikonlopulle lupailtu, joten nautitaan auringosta ja lämmöstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, jos jätät viestin käynnistäsi! =)