perjantai 18. lokakuuta 2013

Avainnauhoja huopasydämellä

Tänään olen tehnyt avainnauhoja. Itseasiassa ajatustyötä näiden nauhojen kanssa olen tehnyt jo tovin, mutta niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. ;)
 
Avainnauhojen teko alkoi aina yhtä ihanasta liikkeestä, nimeltään Helmiq. Sinne mennessä on paras tehdä ostoslista valmiiksi ja pitäytyä siinä, että pysyy jossain hallinnassa ostokset... (Ostoslistan tekoa helpottaa - ja listaa pidentää -  se, että verkkokaupassa voi nähdä koko valikoiman...) Helmiq:n halusin mainita myös siksi, että liikkeen ystävällinen henkilökunta jaksoi taas auliisti etsiä minulle tarvitsemiani tarvikkeita, ja vastailla moneen moneen kysymykseeni ja jakaa käytännön vinkkejä ja neuvoja.
 
Kysymykseni liittyivät lähinnä siihen, mitkä materiaalit sopivat käyttämiini helmiin parhaiten  varmistuakseni avainnauhojen kestävyydestä, sillä haluan, että tekemäni avainnauhat ovat myös käytössä laadukkaita. Saamieni ohjeiden mukaan ostin mm. koruvaijeria, sekä siihen parhaiten sopivat kiinnityshelmet.
 
Niinpä siis päivitetyin tarvikevarastoin ja tiedoin avainnauhan tekoon!

 
Tein avainnauhat 7 säikeiseen 0,50mm koruvaijeriin. Avainnauhassa on huovutettuja helmiä, 6mm helmiäislasihelmiä, 8mm kissansilmälasihelmiä ja hopeoituja strassirondelleja.

Avainnauhojen "riipusosa" on n.7cm pitkä, ja siinä on 2 helmiäislasihelmeä, huovutettu sydän sekä hopeoitu rapulukko. Vaijeri on "vahvistettu" lukkoon kiinnitettäessä hopeoidulla vaijerinsuojalla, jotta vaijeriin ei syntyisi tiukkaa vaijeria kuormittavaa taitosta.  
Avainnauhan takana on hopeoitu lukko-osa. Avainnauhan saa kyllä pujotettua kaulaan ilman lukkoakin, mutta joissakin ammateissa on välttämätöntä, että avainnauhassa on myös ns. "heikko kohta", josta nauha katkeaa, vaikka vaijeri ei periksi annakaan. Myös tästä keskustelimme Helmiq:ssa ja tämän lukon pitäisi ajaa asia.
 
Myös lukko-osan molemmin puolin vaijerin silmukat on vahvistettu vaijerinsuojalla. Sen jälkeen vaijeri on kiinnitetty palaamaan lenkin jälkeen takaisin päin kolmella 2mm kiristyshelmiputkella. Kiristyshelmien väleissä on helmet tasaamassa siltä varalta, että nauha näyttäisi siistiltä myös silloin, jos syystä tai toisesta joku kiristyshelmi alkaisi antaa periksi. 
 
Avainnauhojen ympärysmitta on noi 75cm + riipusosa n.7cm.
 
Paha tapani on ollut sulloa avainnauha välillä esimerkiksi taskuun. Sitä ei kuitenkaan pitäisi tehdä, sillä taitokset rasittavat vaijeria ja lopulta haurastuttavat sitä. Tämä on tietenkin hyvä pitää mielessä myös koruja tehdessä. Esimerkiksi huopahelmien pujottamiseen tarvitaan vahvaa teräväkärkistä parsinneulaa, mutta pujotan helmet niin, että pujotan vaijerin neulansilmään aivan vaijerin päästä, ja tästä syntyvä taitososa on ns. ylimääräistä vaijeria, jonka leikkaan lopuksi pois.
Vaikka avainnauhat onkin tehty asiantuntijoiden neuvojen mukaisesti valituista materiaaleista, täytyy muistaa, että niiden käyttö on kuten korujenkin käyttö: Nylon-nauhojen vertaiseen kestävyyteen ne eivät varmasti yllä, mutta oikein ja huolellisesti käytettyinä ja tiettyä varovaisuutta noudattaen niistä riittää iloa ja piristystä päivään! =)

2 kommenttia:

  1. Ihana idea! Niin kaunis avainnauha.Tuohonhan voi kiinnittää vaikka jonkin rakkaan riipuksenkin, jos ei aivannauhana käytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nina! =) Ja totta, eihän siihen välttämättä aivainta tai kulkukortteja tarvitse laittaa!

      Poista

Mukavaa, jos jätät viestin käynnistäsi! =)