torstai 13. helmikuuta 2014

Huovutettu paimen ja Pyhä perhe


 Aiempi tilaus huovutetuista lampaista sai jatkoa: Lampaat tarvitsevat myös paimenen!
 
Paimenen korkeus on n. 27 cm, joten sen pitäisi olla mittasuhteiltaan sopiva lammaslauman kanssa. Paimenen sisus on neulahuovutettua vanua ja päällinen tietenkin lampaanvillaa. Huovutus on tehty tiiviiksi ja paimen on muutenkin suunniteltu niin, että sen pitäisi olla myös kuljetuksen ja leikin kestävä. Esimerkiksi paimenen sauva on vartalossa kiinni niin, että vaikka sauva, vaatteet ym. ovat kolmiulotteisia, mitkään osaat eivät ole erityisen alttiita kulutukselle.


Tällä kertaa huovuttaessani keskityin ottamaan myös aika paljon työvaihekuvia, joita on suunnitelmissa jossain vaiheessa selityksineen laittaa tuonne vinkit- ja ohjeet -sivuille.
 
Elokuussa 2012 osallistuin työni puolesta Godly Play ohjaajan peruskurssille, ja jatkokurssi seurasi tammikuussa 2013. Godly Play on montessoripedagogiikkaan perustuva uskontokasvatusmenetelmä, jossa oppiminen tapahtuu leikin avulla. Kurssilla perehdyttiin sekä itse menetelmään, että opeteltiin kertomuksia. Perusajatuksena on se, että käytettävät materiaalit todella ovat lapsia varten: Niitä ei saa pelkästään katsoa, vaan niihin saa myös koskea, ja niillä saa leikkiä!
 
Peruskurssin yksi opeteltava kertomus oli kertomus Pyhästä perheestä. Se sai ajatuksen itämään päässäni: Haluan myös omaan työpisteeseeni Pyhän perheen! Hahmot alkoivat näkyä mielessäni selkeästi heti, ja syksyn aikana Pyhä perhe valmistuikin.
Pyhä perhe on työpaikallani hyllyn päälle aseteltuna, ja alla oleva liina vaihtuu kirkkovuoden liturgisen värin mukaan. Tämä kuva on otettu viime viikolla. Tämä Pyhä perhe on siis ollut käytössä puolitoista vuotta. Sillä on leikitty moneen kertaan, ja se on reissannut myös mukanamme erilaisissa jutuissa. Hahmot on suunniteltu samaan tapaan kuin yllä oleva paimen, ja tiiviiksi neulahuovutetut hahmot kestävät hyvin menossa mukana. Pari kertaa olen tehnyt ainoastaan viiden minuutin pikahuollon viimeistelyneulalla. Tässä kuvassa Pyhä perhe ei muuten ole siinä asetelmassa, missä se kertomuksen ohjeen mukaan on. Mielestäni se ei kuitenkaan olekaan tärkeää, pääasia, että hahmot ovat esillä kauniisti. Se on myös meillä töissä sääntönä: Pyhällä perheellä saa leikkiä, ja sen saa ottaa hyllyltä pois, mutta leikin jälkeen se on aseteltava arvonsa mukaisesti takaisin paikoilleen.
 
Jos kiinnostuit Godly Play -menetelmästä ja kertomuksesta Pyhästä perheestä, voit käydä katsomassa englanninkielisen version täältä! Yksi osa Godly Play -menetelmää on, että kertomuksen opetellaan ulkoa tietyillä sanamuodoilla ja toimintatavoilla. Siksi siis kertomukset ovat hyvin samanlaisia, kerrottiin ne sitten millä kielellä vain!
 

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kun kävit kommentoimassa blogissani. Nimittäin nyt olen iloinen, kun nämä Pyhän perheen hahmosi näin! Ihan käsittämättömän upeita ovat :) Ennen kuin Godly playsta kirjoitit, ehdin ajatella, että seurakunnan lapsityössä nämä olisivat suuri hitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun tulit vastavierailulle! Ja lämmin kiitos myös kehuistasi! Tätä Pyhää perhettä on kyllä käytetty muissakin jutuissa kuin vain juuri Godly play - kerronnassa. Joskus esimerkiksi joulun kertomusta on kerrottu niin, että meillä on ollut neljä joulusukkaa adventtien mukaan, ja sukissa on ollut aina joku hahmoista, ja kertomus on edennyt sitä mukaan. Viime jouluna kiersimme päiväkodeissa mukanamme joulupaketti, josta nämä hahmot löytyivät jne... Parasta on, kun ei tarvitse sanoa lapsille, että saa vain katsoa. Kun näihin saa myös koskea! =)

      Poista

Mukavaa, jos jätät viestin käynnistäsi! =)