keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Junasukkia

Yksi sellainen käynnissä ollut "sivuprojekti" muiden neuletöiden lomassa on ollut perinteisten junasukkien neulominen ja ohjeen muokkaaminen kokojen puolesta Ulrika-langalle sopivaksi. Ulrika on yksi "löytöni" Lankamaailmasta. Se on 100% villaa, mutta niin pehmeää, että kilpailee mielestäni merinovillan kanssa. Värivalikoimaakin löytyy kiitettävästi! =) Hinnaltaan se ei ole kalleimmasta päästä, mutta toisaalta tuleehan sille kilohintaa esimerkiksi 7 veljekseen verrattuna miltei kolminkertaisesti. Aivan halvalla ei kuitenkaan saa hyvää, ja vaikka juurikin tuo 7 veljestä on monessa mielessä loistava lanka, vauvan neuleisiin se on mielestäni aivan liian karkea, onhan koostumus 75% villaa ja 25% polyamidia.
 
Vauvan sukissa erittäin tärkeää on myös se, että sukat pysyvät hyvin vauvan jalassa. Junasukat ovat kauniin ulkonäkönsä lisäksi loistavia juuri siinä, että myös tämä ominaisuus toteutuu. Pitkät varret ja vuorottelevat oikein ja nurin neulotut raidat sekä joustinneule ovat loistava yhdistelmä! Tämän jalassa pysymisen lisäksi olen tehnyt muitakin kokeiluja, ja hyväksi käytössä on havaittu vielä se, että sukan varsi on hiukan jalkuinosaa leveämpi. Näin siis varressa on tilaa myös housun punteille, eivätkä ne kiristä, vaikka jalkuinosa olisi napakampi. Ja vielä eksrana ja samalla myös somisteena punotut solmiamisnauhat sukkien varsissa. Tosin, tietyssä iässä nuo nauhat eivät edistä sukkien jalassa pysymistä vaan päin vastoin - nauhoihin on kovin mukavaa ja kiinnostavaa tarttua. =D Sukissa on reikäkerros, johon nauhat on pujoteltu, joten ne kuitenkin saa siis myös tarvitteassa irroitettuakin. 
Edellisen kerran, kun neuloin sukkia lahjaksi vastasyntyneelle, oli edellisistä pienenpienistä sukista sen verran aikaa, että vaikka kuvittelin tehneeni pienet sukat, niin olihan niissä sitten sitä kasvunvaraa. Nyt erilaisia mittataulukoita tutkittuani laskin oikeat silmukat kolmen eri koon sukkiin. Tässä kuvassa n. 50-60 cm ja 70cm sukat. Tietenkin varmasti jalan koko myös vaihtelee lapsen mukaan. Varminta tietenkin antaa aina sen kokoinen sukka, joka varmasti mahtuu, sillä vaikka sukka olisikin vähän iso, niin kasvun myötä sukat tulevat käyttöön. Liian pienet taas jäävät käyttämättä. Mutta toisaalta, ihanaa on myös, että olisi myös niitä juuri sopivia sukkia elämän ensihetkilläkin. Näissä sukissa 50-60 cm sukkien pohjan pituus on n. 9cm ja 70cm pohja n. 10cm.
Myös 80cm sukat on valmiiksi laskettuina, mutta ne ovat vielä puikoilla valmistumista odottamassa. Ostin muuten ensimmäiset bambupuikkoni! Niitä kun nyt olen testaillut, niin olen kyllä ihastunut! Villapaitaa en ehkä niillä alkaisi neuloa, mutta ainakin vauvan sukat ja kirjoneuleet onnistuvat niillä aika ihanteellisesti ja neulomismukavuus on kyllä mielestäni näissä töissä metallisia parempi.
 
Junasukkien tarinan olen linkittänyt tänne jo ainakin kerran aiemminkin, mutta se on niin sydäntä lämmitävä, että linkitän taas! =) Tässä siis sekä ohje että tarina!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, jos jätät viestin käynnistäsi! =)